Dan Oki

Dan Oki (Slobodan Jokić, Zadar, 1965.) je likovni umjetnik i filmski autor. U svome radu koristi se medijskom instalacijom, računalnom umjetnošću, filmom i fotografijom. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih, društvenih, vizualnih i literarnih sadržaja koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije. U središtu njegovoga interesa je istraživanje osobnih arhiva i vizualne naracije u galerijski artikuliranim kontekstima, novim medijima i filmu.

Pripada generaciji umjetnika koji su u devedesetim godinama prošloga te u prvom desetljeću novoga stoljeća istraživali likovnost u novim medijima, kinematografske baze podataka, računalnu animaciju te video umjetnost, web i pokretnu sliku. Kroz procese istraživanja pokretne slike i tehnologije dolazi do nezavisnog igranog filma. Od 2004. do 2017. kao producent, scenarist i redatelj realizira pet dugometražnih filmova: Oxygen 4 (2004.), The Performance (2010.), Mrak (2011.), Oproštaj (2013.) i Posljednji Super 8 film (2017.).

Radovi Dana Okija nalaze se u kolekcijama istaknutih domaćih i inozemnih institucija na području suvremne umjetnosti. Njegovi likovni radovi i filmovi prezentirani su u mnogim muzejima i galerijama, te na festivalima diljem svijeta.

Osnivač je i programski autor studija filma i medijskih umjetnosti na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (UMAS) i redoviti profesor na UMAS-u u Splitu i ADU u Zagrebu. Kao gostujući profesor predavao je na mnogim europskim akademijama, te u Aziji i Americi.