Leon Belušić

Leon Belušič rođen je 14. kolovoza 1959. u Postojni, a diplomirao je 1983. na Arhitektonskom, građevinskom i geodetskom fakultetu u Ljubljani.

Za vrijeme studija bio je demonstrator u predmetu “crtanje i studije u boji”. Istodobno je zaposlen kao honorarni suradnik na Institutu za investicije za izgradnju Trga revolucije u projektnoj grupi prof. Bončea (projekt Tehničkog centra Ljubljanske banke u Ljubljani).

Nakon uspješno položenog prijemnog ispita studirao je na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti u 1982-1985 kod profesora: Štefan Planinec, Bogdan Borčič, Marjan Tršar, Zvest Apolloni, Gustav Gnamuš, Bogoslav Kalaš i dr. Jožef Muhovič. Fokus studije bio je na studijskom crtanju i umjetničkim grafičkim tehnikama koje razlikuju ALU. U akademskoj godini 2015.-16. Akademija likovnih umjetnosti odobrila mu je nastavak studija.

Godine 1986. stekao je status neovisnog umjetnika u kulturi za detaljno predstavljanje realiziranih projekata, kreiran i nagrađivan na natječajima i izložbi na Piranskim danima arhitekture.
Od akademske godine 2003./07. Radio je kao tehnički asistent na Arhitektonskom fakultetu na predmetu Slobodno crtanje. Od 2007. zaposlen je kao asistent na istom predmetu. Od 2011. godine, kao docent, samostalno vodi tečajeve Freehand Crtanje, Dizajn tečaja i fokusirani seminar – dizajn 4 i 5.

Godine 2007/08. I 2008/10. Sudjelovao je kao gostujući predavač na Fakultetu za dizajn u Ljubljani, u okviru predmeta Crtanje i slikanje.

Između 1985. i 2000. radio je u velikim dizajnerskim uredima u Sežani (Projektivi biro Kraški zidar Sežana) u grupi arhitekata Garzarolli, u Kopru (Studio Galeb) i Ljubljani (Investicijski institut za izgradnju Trg revolucije i Mercator Invest), gdje je samostalno sudjelovao ili zajedno u složenim projektima i projektima.

Od 2001. godine radi u vlastitom arhitektonskom studiju i surađuje s kolegama i umjetnicima. U njegovim se djelima isprepliću različita područja kreativnosti, od arhitekture, urbanizma i dizajna. Njegov rad izražava talent i predanost crtežu arhitekta na razini kreativnog procesa i kritičko ispitivanje crteža u svim slijedima projekta.

Sudjelovao je i na zajedničkim i samostalnim izložbama te primio neke prve nagrade i otkupe na brojnim urbanim i arhitektonskim natjecanjima; Idejno urbanističko-arhitektonsko uređenje područja „Na svjetioniku u Izoli“ 1. nagrada (koautor S.Lipolt), Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje područja Hit casinoa i područja UN-a duž Kidričeve ulice u Novoj Gorici – 1. nagrada (koautor S.Lipolt), urbana arhitektonski dizajn novog hotela na području ZT 7/1 Belvedere u blizini Izole – 1. nagrada (koautor M.Garzarolli, S.Lipolt)…

Za razne klijente stvorio je koncepte i organizacije za izložbe, grafički dizajn od pauze za časopise, knjige, plakate i korporativnu grafiku.
Sada u vlastitom ateljeu radi na području arhitektonskog dizajna, uglavnom na obnovi javnih i stambenih zgrada u smislu preobrazbe i transformacije postojećih građevina i percepcije i analize novog prostornog sastava unutar zgrada.
U razdoblju od 1990. do 2008. sudjelovao je u studiju slikara i grafičara Leona Zakrajšeka. 2004. godine izabran je za slovenskog predstavnika na svjetskoj izložbi grafičke umjetnosti u Cremoni u Italiji, a 2007. u Sofiji u Bugarskoj.

Sveučilište u Ljubljani mu je 2010. dodijelilo priznanja za umjetnička djela.