Saša Ostojić

Prof.dr.sc. Saša Ostojić dr.med.

Medicinski fakultet Katedra za biologiju i medicinsku genetiku, Zavod za biologiju i medicinsku genetiku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Saša Ostojić, dr.med., redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Obnaša funkciju Pročelnika Zavoda i Katedre za biologiju i medicinsku genetiku, kao i Prodekana za razvojne programe i Studij sanitarnog inženjerstva. Njegov dugogodišnji vrijedan rad na popularizaciji znanstvenih spoznaja i inovativnog razmišljanja u poučavanju, prepoznat je na manifestaciji – ‘Festival znanosti’, čiji je jedan od najpoznatijih promotora u Hrvatskoj.  Iznimne vrijednosti postignuća ogledaju se i dodjelom najviših državnih priznanja kojih je prof. Ostojić laureat – Godišnje nagrade za znanost, Godišnje nagrade ‘Ivan Filipović’ za pedagoški rad na visokom učilištu, kao i Godišnje nagrade Grada Rijeke.

Prof. Ostojić strašću, prepoznatljivom predanošću i vrhunskom profesionalnom preciznošću duboko prodire u znanstvene teme kojima se bavi. Istovremeno, on ne gubi iz vida široke implikacije tih spoznaja na svakodnevni rad i život čovjeka te posljedice za društvo i svijet u cjelini. Saša je čovjek koji život promišlja i osjeća holistički, ističući važnost osjećaja u znanosti i svakodnevnom životu. Upravo snažnim čuvstvima, na nestvarnim predavanjima nastoji kod slušatelja i publike pokrenuti promjenu u svijesti i percepciji misterije života i kritičnosti trenutka u kojem se nalazimo. On smatra da su inventivnost, interdisciplinarnost i multimedijalnost pristupa i načina komuniciranja ključnih poruka koje proizlaze iz suvremenog znanstvenog rada i postignuća, nužni za inicijalnu šok terapiju koja bi nas sve trebala izbaciti iz ubojite ugodnosti ne-mijenjanja, ne-pitanja i ne-planiranja naše vlastite budućnosti. Ne moramo svi vjerovati u isto, ne možemo se ni svi slagati u svemu, a moguće je čak i da se sporimo oko činjenica. No, sigurno je da susret s prof. Ostojićem navodi na višedimenzionalno razmišljanje i postavljanje dubokih pitanja o nama samima i životu u cjelini. Jer, baš sada, više no ikad, potrebna nam je potraga za pravom istinom, intelektualni bijeg od umrežene manipulacije kojoj smo izloženi.