Glowing Globe, Changes and Challenges, Rijeka 2023

Izložba, simpozij, projekcije, performansi

Izložba će se održavati u  galeriji Kortil u Rijeci, otvorenje 11. listopada u 19 sati, trajanje od 11. – 25. listopada 2023
Simpozij  na Kampusu UNIRI, 12. listopada 10-16 sati.
360 projekcija i predstava u Astronomskom centru Rijeka, 12. listopada u 20 sati
Razgovor umjetnika biti će na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Rijeka 13. listopada 11 – 13 sati

SAŽETAK PROJEKTA:
Danas, kada svjedočimo jasnom jazu između tehnološkog napretka, društvenih izazova i globalnih kriza, trebali bismo se također odmaknuti i prepoznati trenutne probleme, sličnosti i paradigme koje mogu pružiti vrijedne smjernice za buduće transformacije.

Umjetnička djela koja će biti prikazana na izložbi u galeriji Kortil otvaraju pitanja i osvještavaju nestabilne pozicije u suvremenom društvu koje se neprestano mijenja pod utjecajem raznih kriza (klimatske, zdravstvene, ekonomske, ratne). Izložba Glowing Globe, podnaslova Promjene i izazovi, želi istražiti na koji se način i kako skup suvremenih problema reflektira u inovativnim umjetničkim praksama te koji su aktualni umjetnički narativi mogući odgovori na globalne krize.

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi odnose se na digitalnu umjetnost kao što su 2D digitalni i 3D printovi i skulpture, 360 video, video animacija, virtualna i proširena stvarnost, zvučna umjetnost i suvremeni performans.

Uz izložbu, kao popratni program, na Sveučilištu u Rijeci održat će se simpozij koji će okupiti umjetnike, stručnjake za digitalne tehnologije, filozofe i druge teoretičare koji će pridonijeti boljem razumijevanju šireg društvenog konteksta s interdisciplinarni pristup.

Manifestacija Svjetleći globus održat će se petu godinu zaredom.

U suradnji s Galerijom Kortil – HKD Rijeka

Manifestacija je omogućena sredstvima:  Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka, Austrijski kulturni forum

Kustosice i organizatorice Ingeborg Fülepp i Dijana Protić

Kustosi za njemčke sudionike Gloria Aino Grzywatz i Jan Nicola Angermann