Forum suvremene umjetnosti i znanosti, ESOF 2020 Trst 15. 03. 2019.

ESOF 2020, Europski otvoreni forum.

“Projekt suvremene umjetnosti i znanosti”, 15. ožujka 2019 godine u Trstu, Italija

https://www.esof.eu/en/news-media/news-events/news-reader/both-ways-art-science.html

https://www.esof.eu/en/news-media/news-events/news-reader/both-ways-art-science.html

Prvi dio sastanka imali smo u sjedištu European Open Forum ESOF 2020, pri novo restauriranoj  električnoj podstanici u Porto Vecchio. Pream program održala se je “Rasprava o projektu 1”, a rasprava o projektu 2. s temom “Srednjoeuropska inicijativa” u prostorima u CEI, Central European Initiative Via Genova 9. Na poveznici se može detaljnije pročitati sadržaj.

U istom prostoru održali su se javni razgovor na temu “Povezanost znanosti i umjetnosti u stvaranju znanja, perspective prema svijetu koji dolazi”. Tom prilikom zamoljena sam te i održana prezentaciju rada Centra za inovativne medije, koji djeluje u okviru Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, pa sam na taj način dala na znanje značaj uloge naše Akademije u radu na poveznicama između umjetnosti I znanosti.

Na kraju dana, identificirali smo  mogući naziv za inicijativu – “Oba načina” – Umjetnost i znanost / “Both Ways” – Art and Science Beyond Borders, s ciljem oživljavanja, na izvoran način, dijalog između dva načina mišljenja, koji su naizgled udaljeni, ali oboje mogu utjecati na budući svijet.

Susretu je prisustvovala Miruna Amza, znanstvena komunikatorica i osnivačica Scientifice u Cluju (Rumunjska); Anna Bálványos iz Muzeja suvremene umjetnosti Ludwig u Budimpešti; Maja Ćirić, kustosica iz Beograda; Ingeborg Fülepp s Akademije primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci; Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promicanje znanosti u Beogradu; Vedrana Mikulić sa Sveučilišta u Rijeci; Barbara Fabro iz Tajništva CEI-a; Paola Rodari, voditeljica programa ESOF u gradskom programu u ime Fondazione Internazionale Trst sa svojim kolegama Annalisa Cesaro i Giulia Riosa, članovi Zaklade.

Organizatori:

Fondazione Internazionale Trieste – www.fondazioneinternazionale.org

www.fondazioneinternazionale.org

Srednjoeuropska inicijativa – www.cei.in

www.triestecontemporanea.it